tiistai 23. kesäkuuta 2015

Kangilla


Mitä tarvitaan, jotta saadaan kouluratsastaja tyytyväiseksi? Vaativa A tason kouluhevonen, koulusatula ja kanget <3 Voit vitsit mitkä fiilikset, tältä kouluratsastuksen pitäisi tuntua!
Pääsin eilen kokeilemaan ensimmäistä kertaa kankia. Sanotaanko, että tätä kannatti odottaa. Se oli koko odottamisen arvoista. Aloitin ihan ratsastaen pelkällä nivelohjalla. Mun ei tarvinnut koskeakkaan kankiohjaan, kun kokohevonen oli ainakin satakertaa parempiratsastaa kuin yleensä. Mun ei tarvinnut kysellä siltä mitään, kaikki toimi, heti.

Hatti on yleensä aika raskas hevonen ratsastaa peräänantoon. Nyt se oli kaikkea muuta. Myös kaikki muutkin kuin ohjas avut meni heti läpi. Pohkeilla riitti pelkkä kevyt puristus. Emme tällä tunnilla tehneet mitään monimutkaisia kuvioita niinkuin yleensä, vaan olimme aikapaljon ympyrällä, mitä normaalisti teemme erittäin vähän. Kurssin aihehan on siis hevosen rennoksi ratsastaminen, joten emme luultavasti teekkään koko kurssin aikana mitän monimutkaista. Minusta se on hyvä, ainakin kun minä menen kangilla. Kankikurssi oli siis peruttu liian vähäisen osallistujamäärän takia, mutta siirryin nyt tehokoulu kurssille, jossa toivonmukaan saan mennä kangilla.

Tiia tuli sitten näyttämään mulle ihan kädestä pitäen erivaihtoehtoja miten kankiohjaa voi pitää. Itselleni koin helpommaksi saman, jota Tiia itse käyttää eli kankiohja tulee ns.keskisormen ympäri. Pikkuhiljaa otin kankiohjaa enemmän käyttöön. Tai ehkä paremmin sanottuna se ei enään roikkunut niin paljon. Vaikeinta kankiohjan pitämisessä oli ehkä sen sääteleminen. Jos se pääsi venymään liian roikkuvaksi ja yritin ottaa sitä ihanvähän enemmän käteen, saatoin helposti ottaa liikaa ilman, että edes itse huomasin sitä. Ja kun en huomannut sitä se saattoi vähän jäädä päälle, onneksi mulla on opettaja eikä mun tarvitse itsekseen opetella kankien käyttöä.
Tässä selvästi ihan mietin, että mites näitä nyt pidettiinkään :D
 Meillä oli aika pitkä käyntiosuus. Mietimme lisättyäkäyntiä. Että hevonen venyttäisi kohti ohjaa ja kävelisi selänläpi. Ja taas, että työnnämme käsiä kohti hevosen suuta. Multa vähän "unohtui" toi lisättykäynti. Hups. Liikaa mietittävää ja yhtäkkiä Tiia vaan kysyy " Rebekka, onko toi lisättyä käyntiä?". Hups, ja tajuan että mun hevonen hädintuskin matelee eteenpäin.
Käynnin jälkeen ravissa Hatti alkoi vähän nojautua ohjaan, jolloin jouduin tekemään aika vahvoja hellittäviä otteita. Pikkuhiljaa laukanjälkeen aloin saamaan taas Hattia kevyeksi edestä, vaikka aika ajoin se yrittikin painautua ohjalle. Välillä huomasin myös tehokkaaksi käyttää tällöin kankiohjaa. Mun kankiohjahan oli kokoajan aika löysä ja pyrin pitämään sen aika löysänä, koska mun ei tarvinnut vaikuttaa sillä. Mutta kun Hatti alkoi vähän painamaan kädelle lyhensin kankiohjaa ihan sentin pari hetkeksi. Hatti nosti vähän itseään ja löysäsin vähän kankiohjaa taas. Meillä ei ollut kuitenkaan tarkoitus koota hevosia, vaan ennemminkin saada ne rentoutumaan.
Tässä saan juuri hevosen edestäkin läpi ja se menee selänläpi.
Tästä näkee selkeästi, kuinka hevonen oikein roikkuu nivelohjalla.
Tässä hevonen on kyllä noussut ylhäältä, mutta mulla taas kankiohja vahingossa jäänyt päälle ja hevonen varmaan siksi aika jännittynyt.
Laukka oli kyllä ehdottomasti tunnin paras askellaji. Siinä mun itseni oli helpoin vaikuttaa hevoseen ja saatiin sellaisiakin pätkiä, että mä vain istuin enkä tehnyt mitään. Pystyin kiittämään hevosta yksinkertaisesti tekemättä mitään jättämällä sen rauhaan.

Tästä kuvasta voi nähdä kuinka hevonen oikein vetää vastaan. Tämä tilanna olisi varmasti korjaantunut, jos olisin vain lyhentänyt nivelohjaa.

Sellasta. Tässä vielä video, joka on kerrankin MELKEIN normaalin pituinen kooste ;)
Täytyy vielä sanoa, että oli erittäin rasittava kirjoittaa tätä postausta sillä mulla on netti nyt vähän hidas ja kesti varmaan 5 minuuttia saada yksi kuva avattua bloggeriin..
Oletteko te menneet kangilla? Oliko postauksessa liikaa kuvia? Miltäs meidän meno näytti teidän mielestä?

6 kommenttia:

 1. Melkein normaalin pituinen kooste! xD
  Ei tuo ollut mielestäni enää ollenkaan liian pitkä (mitä nyt kouluratsastus muuten on tylsää katseltavaa :'D) mutta kun se sujuu hyvin niin kuin teillä jaksaa sitä kyllä helposti katsella. Ja ei todellakaan ollut liikaa kuvia, enemmänkin jaksaa katsella. Kunhan kaikki eivät ihan samanlaisia ole ;) Esteratsastajan silmään näyttää jo tosi kivalta, vaikka ainahan sitä parannettavaa löytyy. Eniten ehkä häiritsi juuri tuo löysä kankiohja, mutta niinhän sen aluksi kuuluukin olla :)

  En ole koskaan mennyt kangilla, eikä kyllä yhtään haittaa. Itse en niin voimakkaasta kuolaimesta tykkää, vaikka onhan siinä se nivelmahdollisuuskin. Mutta miksi sitten pitää olla se kanki :D Ja sitäpaitsi olen aina kahden ohjan kanssa ihan solmussa! Gramaanienkin kanssa on inhottava mennä paitsi niiden pakottavan vaikutuksen takia myös juurikin noiden kaksien ohjien takia. :P

  Oikeasti kateeksi käy noita kursseja, onko teillä niinkuin ihan koko ajan jotain :D Juuri oli kenttäkurssi, nyt tehokoulu, kankikurssi peruuntui... Minäkin haluan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, melkein :D Joo, kangista voidaan olla montaa mieltä. Itsekkin olen tavallaan vastaan, mutta kuitenkin ne on musta tavallaan ihan ok juttu ja haluan niillä ratsastaa. Että itse olen vähän molemmilla puolilla, kuin jollekkin se on ehdoton ei ja taas toiselle henki ja elämä.
   Haha :D Nopean laskelman mukaan tiialla on tänä kesänä 13 kurssia :DD

   Poista
 2. No se menee kyllä niin mageesti että huhhuh! :) Ite en oo ikinä ratsastanut puolverisellä tai millää sellasil hyvil täykkäreil, mut pari kertaa oon menny yhdellä ihanalla koulumestarilla, joka on suomenhevonen, mutta tosi hyvä ja hienosti opetettu, niin oli muuten ihan älyttömän kivaa! Ensin mietin, että uskaltaako sitä edes kunnolla ratsastaa, kun alla on älyttömän ihana tamma luonteeltaan ja kaiken lisäks vielä "kuuluisa" koulumestari, mutta lopulta sitten aloin vähän menemään enemmän kunnolla, eikä kyllä ikinä ole kouluratsastus ollut niin hauskaa! Harmi vain, että juuri silloin siskollani, joka yleensä kuvaa jos ratsastan, oli koeviikko lukiossa enkä saanut minkäänlaisia kuvia hepalla ratsastaessa. Mutta muistot ainakin pysyvät! Ja ehkä, mistä sitä tietää, jos pääsisi taas joku kerta menemään sillä, kun se asuu kotitallilla. Oikeastaan saisin käydä sillä käyntilenkkejä maastossa siskoni kanssa, mutta meidän toisella hevosella ei voi mennä pelkkää käyntiä, sillä se tarvitsee reipasta liikuntaa, mutta tuo toinen tamma irrottelee heti kenkiä jos menee käyntiä lujempaa ja kentällä meno voi toisinaan tylsistyttää sitä. Oho tuli taas, pitkä viesti. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kiitos! Kiitos pitkästä kommentista, ei haittaa yhtään :)

   Poista
 3. Wau! Hienosti kulkee. Sais omaan silmään olla ehkä vielä vähän paremmin pohkeen edessä. Nätti heppa, onko minkä ikänen?

  VastaaPoista