lauantai 15. elokuuta 2015

Valokuvaus

Ajattelin tänään kertoa ajatuksiani, millainen on hyvä hevoskuva ja kertoa vähän miten itse kuvani käsittelen. Nämä ovat siis vain mielipiteitäni ja tapoja on erillaisia:)
Itse pyrin välttämään viimeisen asti automaatti asetuksilla kuvaamista, kuvaan automaatilla vain luovuttaessani. Kuvaan itse siis M asetuksella, siinä saan säädettyä lähes kaiken minkä itse haluan. Minä pidän itse kuvista, missä on mahdollisimman vähän rakeisuutta, joten pyrin säätämään asetukset, että ISO arvo on mahdollisimman pienenä numerona. Mitä suurempi numero näkyy ISO arvon kohdalla, sen rakeisempi kuvasta tulee. Talvella maneesikuvia ottaessani minun kamerani ISO on lähes pakko laittaa numeroon 6400, jolloin kuvat ovat todella rakeisia. Mutta kesällä saattaa riittää numeroksi hyvin 100 ja kuvat eivät siltikään tärähdä vain ovat tarkkoja. Valoituksen ja f/luvun säädä sitten ISO arvon mukaan. Mielummin alivaloitan, kuin ylivaloitan, säädän näitä kuitenkin koneeella myöhemmin.
Sitten missä asennoissa haluan hevosen olevan kuvaa ottaessani. Esteratsastuksessa haluan kuvan olevan ehdottomasti ponnistus vaiheelta, jossa hevosen takajalat ovat vielä maassa, tai isommilla esteillä takajalat ovat juuri nousseet maasta. On myös paljon sellaisia kuvia, jotka ovat hyviä juuri laskeutumisesta tai, kun hevonen on keskellä hyppyä, mutta pääsääntöisesti minun ottamissa kuvissa edustavimmillaan hevonen ja ratsastaja ovat ponnistus vaiheessa.
Kouluratsastuksessa vähän liikkeestä riippuen katson missä ratsukko näyttää parhaimmalta, mutta puhutaan nyt ihan perusratsastuksesta eikä mistään kiemuroista. Käynnissä yritän katsoa, että hevonen työntää takajalalla runkonsa alle, ja ojentuva takajalka on juuri laskeutumassa maahan tai laskeutunut. Niin, että hevonen näyttää rennolta kaulastaan. Ravissa haluan, että mieluiten sisätakajalka on juuri astumassa pitkälle rungon alle tai mahdollisesti kavio on vielä selkeästi ilmassa mutta ojennus vaiheessa.(olipas vaikeasti sanottu). Usein tällöin ratsukko on edustavimmillaan. Laukassa pyrin samaan kuin ravissa, että hevonen on juuri takajaloillaan astumassa runkonsa alle. Laitan alle muutaman esimerkki kuvan.
Tässä esimerkkiä huonoista asennoista. Näitä oli muuten vaikea löytää, olen poistanut kaikki huonoasentoiset koneeltani! Siksi olikin pakko käyttää pari kuvaa joissa ise olen, mutta kuvaaja ei voi loukkaantua koska minusta kuvat on ottanut äiti :D
Tässä ns hyvistä asennoista kuvia
Ja poseeraus kuviin musta ei voi oikein määritella hyvää asentoa, se tulee nähdä kuvaus hetkellä. Joissain kuvissa sopii, että hevonen katsoo korvat höröllä ja toisessa taas hevonen on painanut päänsä ihmisen syliin. Poseeraus kuvissa jokainen varmaan tietää millaista hakee!
Tässä mielestäni kaksi onnistunutta pose kuvaa. Oikeanpuolimmaista en saanut kollaasin kokonaisena.
Käsittelyssä on hyvin monia erillaisia tyylejä ja käsittely on se vaihe, joka saa mut aina kiemurtelemaan tuskasta, sillä en ole koskaan tarpeeksi tyytyväinen ja tajuan ne virheet, joita olen tehnyt kuvanotto hetkellä. Kuitenkin itse tykkään aika kontrastisista kuvista joissa on värit päässyt oikeuksiinsa.
Yleensä aina säädän kuvaan valoa vähän ns liikaa ja laitan päälle tummuutta, joilloin kuva valostuu, mutta silti siinä pysyy sävyt. Lisään yleisesti värejä ja mahdollisesti lisään jotakin tiettyä väriä tai vähennän jotakin värisävyä. Tietysti myös rajaan ja suoristan kuvan. Olen myös alkanut lisätä erittäin paljon kuvaan pehmeyttä, jonka jälkeen laitan kuvaan paljon terävyyttä. Tällöin turhat rakeet lähtevät pois, mitä mun kuviin tulee. Paha kertoa nyt käsittelystä lyhyesti enempää, kuvan mukaan mennään.

Tiedän, että puhuin hevoskuvista, tässä näkyy kuitenkin käsittelyn tulosta.


Sen vielä haluan mainita, että itse nykyään otan RAW kuvia, joka tarkoittaa sitä, että käsitellessä saan niistä paljon enemmän sävyjä esiin. Se kuva mikä on ihan musta, minkä olisin aikaisemmin poistanut saattaa muuttua oikein kivaksi( Ks tokavika kuva).
Tästä olisi voinut kirjoittaa vaikka kuinkapaljon, mutta en nyt päättänyt kuitenkaan mitään sarjaa tästä tehdä vaan kirjoittaa vähän kaikesta pääpiirteittäin. Toki jos joku tietty asia on josta kuulisit mielelläsi lisää, niin voin kirjoittaa postauksen vain siitä.
Ja loppuun voisin laittaa vähän erillaista videota, niin tästä pääset katsomaan mun tämänpäiväisen snapchat Mystoryn illasta tallilla! :) Ja se on nimenomaan Mystory, ei tätä blogia varten tehty, tajusin vasta äsken, että voisin sen ladata youtubeen ihan virkistykseksi, kun nyt on tullut vain ratsastusvideota. Tuolla videollahan ei varsinaisesti mitään ideaa ole :)

12 kommenttia:

 1. Tää oli tosi kiva ja mielenkiintoinen postaus! Sulla on kyllä niin kiva kuvankäsittelyohjelma! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla!:) Ja niin on, en varmaan selviäis ilman lightroomia.

   Poista
 2. Ihan super hyvä postaus :)! Varmaa pakko ostaa tuo lightroom itselleni, kun nyt kuvat ovat sitä mitä nyt ovatkaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ehdottomasti kannattaa, se on kuules niin monet kuvat pelastanut, ja saahan tuosta sen testiversion ilmaiseksi niin voi vähän katsoa pitääkö siitä:)

   Poista
 3. Ihana postaus! Ja huhhuh, joidenkin kuvien ulkomuoto muuttui kertaheitolla!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Jep paljon on eroa käsitellyllä kuvalla ja käsittelemättömällä

   Poista
 4. Oli pakko tulla tsekkaamaan sun blogia, ja pakko sanoa että wau mitä tekstiä! Tykkään hirveesti sun tavasta analysoida ratsastuksia ja tunnin kulua, sekä muutenkin kirjoitustyylisi on tosi miellyttävä :) kuvat ovat myös hyviä, ja tää postaus oli myös tosi hyvä niillekin, ketkä eivät ehkä tunne kamerasanastoa ja mitä mistäkin asetuksesta tapahtuu ;) taisit saada yhden lukijan lisää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wau! Kiitos paljon ihanasta kommentista, piristi päivää! :)

   Poista
 5. Tääki postaus oli kyl tosi mielenkiintoista luettavaa! :) Tästä on kyllä tullut yks lempiblogejani tosi pienessä ajassa. ;)

  VastaaPoista
 6. Sä oot vaan niin taitava ottamaan kuvia ja oli ihan super mielenkiintonen postaus. Mutta siis sulla on oikeesti silmää nähä miten saadaan hyvä kuva ja osaat jo suunnitella sitä etukäteen. Ja lopuks vielä jollain jäätävällä intohimolla käsittelet niitä kuvia monta tuntia!

  VastaaPoista